Усвојена Декларација о будућности Уније

27. март 2017. |

Шефови држава и влада земаља Европске уније су 25. марта у Риму усвојили Декларацију о будућности Уније у којој наглашавају да ће ЕУ "остати неподељена", "напредовати различитим брзинама и снагом у истом правцу" и "бити отворена за оне европске земље које поштују и улажу напоре да увреже наше вредности".

Овај документ даје политичке и програмске смернице за утврђивање будућих неопходних промена у устројству и политици у свим секторима Уније, које је у Белој књизи предложила Европска комисија. Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је у Риму да јединство 27 земаља једини начин да се осигура опстанак Уније, док је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио да је обележавање 60. годишњице оснивачког споразума Уније "веома тужан моменат" без учешћа Велике Британије.

Римску декларацију су шефови држава или влада 27 земаља ЕУ, сем Велике Британије, усвојили на 60. годишњицу потписивања Римских уговора којима су основане Европска економска заједница (ЕЕЗ) и Европска заједница за атомску енергију (Еуратом). Римске уговоре су потписале Белгија, Западна Немачка, Италија, Луксембург, Француска и Холандија и ово су први уговори између шест земаља оснивача ЕУ који су склопљени на неограничено време. Организација је касније названа Европском економском заједницом, а њен циљ био је успостављање заједничког тржишта заснованог на четири слободе: слободном кретању робе, радника, капитала и услуга. Ове четири слободе и данас чине темељ Европске уније, која је наследница Европске заједнице за угаљ и челик и заједница основаних Римским уговорима.

Цео текст Декларације о будућности Уније можете да прочитате овде.