Саопштење са седнице Савета за европске интеграције Републике Србије

08. септембар 2005. |

Београд, 8. септембар 2005- Савет за европске интеграције Републике Србије којим је председавао председник Владе Војислав Коштуница, на данашњој седници прихватио је Полазне основе Републике Србије за преговоре о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом и предложио Влади усвајање овог документа.

Израдом полазних основа за преговоре о закључивању овог споразума Република Србија је спремна да отпочне преговоре са ЕУ.

Полазне основе садрже преговарачку позицију Владе Републике Србије и предлажу рокове и динамику оптималне либерализације трговине индустријским и пољопривредним производима, динамику и обим хармонизације закона, облик сарадње у појединим политикама а садрже и предлог за дефинисање преамбуле и политичког дијалога.

У израду овог документа билису укључени Преговарачки тим Владе Србије и представници шест владиних радних група - за робе, пољопривреду, услуге,слободно кретање капитала и финансијску сарадњу, хармонизацију закона, за прелазне и завршне одредбе, као и за преамбулу и политичку сарадњу.

Савет је препоручио Влади и да са Полазним основама упозна Народну скупштину Републике Србије.

У раду Савета учествовао је и шеф Преговарачког тима државне заједнице Србија и Црна Гора, министар спољних послова Вук Драшковић