Нови циклус кампање "Европа куца на твоја врата"

06. септембар 2005. |

Београд, 6. септембар 2005 - Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус изјавио је, на конференцији за штампу у Влади Републике Србије, да је Србија потпуно спремна за преговоре о стабилизацији и придружењу, да је платформа је усвојена и да они могу да почну већ сутра. `Убеђен сам да ће преговори почети у октобру, а очекујем да почну до 10. октобра, рекао је Лабус.



Директор Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је 2012. пројектованакао година када ће Србија бити спремна да постане чланица ЕУ. `То зависи од ЕУ, али и од тога колико смо ми вредни и радни, колико добро обављамо процесе`, каже она.


На конференцији за штампу учествовали су и амбасадор Велике Британије у СЦГ Дејвид Гауен и шеф Делегације Европске комисије Жосеп Љоверас.



Британски амбасадор у СЦГ Дејвид Гауен изразио је очекивање да ће разговори о Споразума о стабилизацији и придруживању СЦГ са ЕУ почети до краја године и



нагласио да почетак преговора зависи од степена испуњености критеријума утврђених у Копенхагену 1993. године, али и степена сарадње са Хашким трибуналом.



`Министри у ЕУ са великом пажњом посматрају дешавања у СЦГ, поготово има ли помака ка пуној сарадњи са Хашким судом, а пуна сарадња мора подразумевати хапшење и изручење Ратка Младића и Радована Караџића`, рекао је Гауен.



Потпредседник Лабус рекао је, међутим, да је уверен да ће разговори са ЕУ почети у октобру, истичући да је хапшење Караџића и Младића сигурно услов за чланство у ЕУ, али не и за отпочињање преговора о стабилизацији и придруживању.



`То је питање процеса. Ми смо добили позитивну Студију о изводљивости зато што смо направили значајан помак у сарадњи са Хашким трибуналом, после тога је из Брисела речено да треба да наставимо ту сарадњу и ми смо је наставили. На крају тог процеса

сигурно је да ће се сви који су оптужени наћи у Хагу`, рекао је Лабус.


Мирољуб Лабус и Тања Мишчевић најавили су и наставак кампање `Европа куца на твоја врата`, у оквиру које су владини званичници о европским интеграцијама разговарали са представницима локалних власти и пословним људима из осам градова. Према њиховим речима та кампања ће до краја године бити спроведена у још седам градова.


Шеф делегације Европске комисије у СЦГ Жозеп Љоверас подржао је кампању `Европа куца на твоја врата`, оцењујући да грађанима Србије мора бити јасно објашњено шта доноси интегрисање у ЕУ.



`Морамо објаснити, не само механизме прикључивања, већ и обавезе, предности и колика је цена тог процеса`, нагласио је Љоверас.