Одржан Четврти регионални форум о прекограничној сарадњи

23. фебруар 2017. | Београд

Одржан Четврти регионални форум о прекограничној сарадњи

Четврти регионални форум о прекограничној сарадњи одржан је данас у Београду, а скуп су  отворили Јадранка Јоксимовић, министар у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор и Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији.

Министар задужен за европске интеграције Јоксимовић изјавила је данас да ће наша земља до 2020. године на располагању имати 284 милиона евра из ИПА фондова ЕУ за програме пограничне сарадње са седам земаља региона и два транснационална програма. Јоксимовић је истакла да европске интеграције нису само апстрактна прича, већ конкретне ствари на локалном нивоу које могу да унапреде положај локалне самоуправе и појединца.

Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, указала је на важност програма прекограничне сарадње за јачање добросуседских односа и регионалну стабилност, апелујући на то да се средства из ИПА фондова намењена за те програме што ефикасније користе. Само на тај начин, како је објаснила, можемо подићи подршку грађана европским интеграцијама и помоћи укупном друштвено-економском развоју Србије.

Четврти регионални форум о прекограничној сарадњи, чији је домаћин Србија, има основни циљ да окупи све регионалне актере укључене у спровођење ИПА програма прекограничне сарадње како би разменили искуства и разговарали о темама од регионалног значаја и тиме унапредили спровођење прекограничних програма у земљама региона.

На скупу су представљени досадашњи резултати програма прекограничне сарадње који се спроводе у Србији и околним земљама, као и могућности у оквиру нове финансијске перспективе Европске уније намењене овој сарадњи, за период 2014-2020. године.

Форум је организовао регионални пројекат CBIB+ (Cross-border Institution Building Plus) који финансира Европска унија. На њему су учествовали представници Европске комисије, делегација Европске уније из земаља у региону, као и представници институција које су у земљама региона задужене за спровођење програма прекограничне сарадње.

Србија ће до 2020. године имати на располагању 284 милиона евра из ИПА фондова Европске уније за програме пограничне сарадње са БиХ, Црном Гором, Румунијом, Бугарском, Мађарском, Македонијом, Хрватском и два транснационална програма сарадње - Дунавски програм и Јадранско-јонски програм.