На семинару „Медији, преговори са Европском унијом и ИПА фондови – могућност за сарадњу“ учестовао 21 новинар

22. фебруар 2017. | Београд

На семинару „Медији, преговори са Европском унијом и ИПА фондови – могућност за сарадњу“ учестовао 21  новинар

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, у сарадњи са Европским ПРОГРЕС-ом и Удружењем новинара Србије, организовала је семинар за новинаре  „Медији, преговори са Европском унијом и ИПА фондови - могућност за сарадњу“.

Семинар који је окупио 21 новинара, представника локалних и националних медија, организован је са циљем да се новинарима приближи процес приступања Србије Европској унији, садржај преговарачких поглавља, као и  европски фондови  доступни Србији,  посебно они намењени домаћим медијима. У уводној речи  Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, говорила је о значају приступања Србије ЕУ, о медијима који осим информативне  имају и едукативну улогу, али и о поглављима који се директно баве медијима а то су Поглавље 10 - информационо друштво и медији и Поглавље 23 - Правосуђе и основна права.

Ивана Ђурић, помоћник директора у Канцеларији за европске интеграције, у Сектору за комуникације и обуку, представила је најновије, децембарско истраживање јавног мњења о ставовима грађана Србије о ЕУ и публикацију „Митови о ЕУ“ са медијски најзаступљенијим стереотипима и педрасудама о ЕУ.

О активностима Делегације Европске уније (ДЕУ) у Републици Србији и сарадњи са Владом Србије говорила је Надежда Драмићанин, службеник за односе с јавношћу ДЕУ. Марко Вујачић у име Европског ПРОГРЕС-а указао је  на досадашње резултате овог пројекта који се спроводи у 34 најнеразвијеније локалне самоуправе у Србији, те најавио наставак у још већем броју општина. Кроз досадашњи ПРОГРЕС у претходних 10 година Европска унија и Влада Швајцарске подржале су реализацију око 850 пројеката у вредности од 65 милиона евра.

Срђан Сталетовић вођа пројекта „Медијска путовања у ЕУ“, који финасира Делегација Европске уније у Републици Србији, а намењен је новинарима националних и локалних медија, позвао је присутне новинаре да се пријаве са предлогом теме и државе чланице ЕУ у коју желе да путују и направе прилог за своју медијску кућу.

Када је реч о европским фондовима, на семинару је речено да је Србија у периоду од 2007. до 2013. године на располагању имала 1,4 милијарде евра из ИПА фонда, док ИПА II за период од 2014. до 2020. износи 1,5 милијарди евра. Из фонда ИПА II највећи део новца биће усмерен на секторе  енергетике,  животне средине, реформе у области владавине права, али и пољопривреду, где у оквиру ИПАРД фонда Србија има на располагању 175 милиона евра.