Одржан састанак заједничког одбора ЕУ - Србија за праћење ИПА

21. фебруар 2017. | Београд

Одржан састанак заједничког одбора ЕУ - Србија за праћење ИПА

Састанку Заједничког одбора ЕУ - Србија за праћење ИПА, који је данас одржан у Палати Србијa, копредседавале су Јадранка Јоксимовић, министар задужен за европске интеграције и Хеновева Руис Калавера, директорка за Западни Балкан у Генералном директорату за суседство и политику проширења Европске комисије.

Састанак је био посвећен реализацији постојећих пројеката које финансира ЕУ, као и припремама за будућу финансијску помоћ ЕУ. Истакнута је важност националних секторских политика и стратегија које подупиру ефикасно коришћење помоћи Европске уније, Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката и Националног одбора за инвестиције, као примера добре праксе у региону.

Министар задужен за европске интеграције и национални ИПА координатор, нагласила је да је много тога је урађено у процесу програмирања и спровођења ИПА програма, али да је важно указати и  на изазове који се јављају у њиховој реализацији, као и на решеност Републике Србије да у потпуности сарађује са партнерима са циљем квалитетног и ефикасног управљања ИПА фондовима.


     „У том контексту, Одбор за праћење ИПА, дошао је до врло конкретних и оперативних закључака који ће помоћи да се резултати постижу на ефикаснији начин“, истакла је министар Јоксимовић.

 

Директорка Европске комисије Хеновева Руис Калавера је истакла да Србија чврсто стоји на свом путу ка Европској унији. „Ефикасно коришћење фондова ЕУ је од кључне важности како би грађани Србије могли да имају реалне користи од реформи и пре и после приступања. Заједнички је задатак Србије и ЕУ да то и остваре“, рекла је Калавера.

Учесници  састанка су нагласили потребу за даљим јачањем домаћих институција које управљају финансијском помоћи ЕУ, као и важност да се задрже обучени државни службеници који раде на овим пословима. Подржани су напори Министарства финансија да се убрзају реализација помоћи ЕУ и припреме за ИПАРД програм (Инструмент за претприступну помоћ за рурални развој), који ће помоћи пољопривредницима и стимулисати рурални развој. 

Одбор је позвао све надлежне институције да превазиђу застоје у реализацији инвестиционих пројеката локалних самоуправа који се односе на отпад и отпадне воде, како би у будућности могли добро да се искористе већи фондови за еколошке пројекте.

Одбор је нагласио и значај програма прекограничне сарадње и поздравио започињање програма са Бившом Југословенском Републиком Македонијом.

Одбор за праћење ИПА састаје се једном годишње како би пратио спровођење финансијске помоћи Србији и реализацију пројеката у оквиру ИПА - главног финансијског инструмента Европске уније за помоћ Србији. У оквиру ИПА, Србија би требало да добије суму од 1,5 милијарди евра у периоду од 2014. до 2020. године.

 ЕУ је убедљиво највећи донатор у Србији и у протеклих 16 година је донирала више од три милијарде евра бесповратних средстава у оквиру ИПА и других финансијских инструмената за најразличитије области, од економског и социјалног развоја, преко образовања, животне средине, иновација и предузетништва, и пољопривреде, до владавине права и реформе јавне управе.