Скупштина ће донети све неопходне законе до почетка преговора о придруживању ЕУ

05. септембар 2005. |

Београд, 5. септембар 2005. године - Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић изјавио је јуче да ће републички парламент донети све неопходне законе до почетка преговора о стаблизацији и придруживању Европској унији у октобру.

Марковић је приликом подношења извештаја о тромесечном раду Скупштине рекао да је у том периоду већ усвојено 45 закона, који ће заједно са седам закона који се тренутно разматрају и још 12 који треба да се усвоје на предстојећим заседањима, заокужити сет законских обавеза наше земље за почетак преговора.


Он је најавио да ће предложити Скупштини да 3. октобра усвоји одлуку којом ће наложити Влади Србије да отпочне преговоре о европској интеграцији, чиме ће Скупштина дати сигнал и изразити своје већинско опредељење за почетак преговора и приступање ЕУ.


Закони који су услов за придруживање биће централно питање парламента у предстојћем периоду, нагласио је Марковић и објаснио да ће многи од њих представљати и оквир будућег републичког устава.


Марковић је указао на то да је устав један од предуслова за завршетак, а не почетак преовора о придруживању и да ће бројни закони који се у том циљу усвајају допринети његовој лакшој изради.