Осам пројеката организација цивилног друштва које је Канцеларија у 2016. подржала конкурсом „Млади и Европска унија:шта нам доноси чланство“

08. фебруар 2017. |

Канцеларија за европске интеграције је у 2016. години, пети пут заредом финансирала пројекте организација цивилног друштва (ОЦД), а кровна тема конкурса била је „Млади и Европска унија: шта нам доноси чланство?“.

Циљ конкурса је био да се младима приближи процес европске интеграције Србије и Европска унија, као и да средњошколци, којима је овај конкурс био посвећен, стекну нова знања о овој теми. У оквиру годишњег конкурса подржано је осам пројеката укупне вредности 3.500.000,00 динара. 

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ МЛАДИХ СРБИЈЕ је организовао девету Националну конференцију Closing distances, unlocking Europe у Нишу, која је окупила преко 100 младих из 12 европских земаља, а Европски парламент младих Србије је овом приликом примио још 85 нових чланова.

Организација ХАЈДЕ ДА... спровела је пројекат „Европа и њене вредности кроз обраду књижевних дела српске и европске књижевности”, са идејом да кроз форум театар, представу и дебате београдске средњошколце заинтересује за Европску унију, као и да „разбије“ многобројне стереотипе и предрасуде које у нашем друштву постоје о овој теми. У току пројекта остварена је сарадња са „Дечијим културним центром Београд“, Гимназијом „Свети Сава“, „Школом за бродарство, бродоградњу и хидроградњу“, Техничком школом „Нови Београд“, Канцеларијом за младе Савски венац и Културним центром „РЕКС“.

„Где студираш?“ је пројекат удружења КОМИТЕТ ЗНАЊА СРБИЈЕ, који су преко своје „Српске научне телевизије”, произвели и емитовали 16 петнаестоминутних емисија о  искуствима -студената са школоваља на неком од европских универзитета.  

„Како придруживање Србије Европској унији утиче на твоје образовање” је пројекат који је реализовала организаација ПОМОЋ ДЕЦИ. Кроз шест панел дискусија са средњошколцима и њиховим наставницима у Београду и Врању разговарало се о историјату настанка ЕУ и политици проширења, институцијама ЕУ, процесу европских интеграција Србије,  европским вредностима и стандардима, образовању и култури, Болоњском процесу, програму ЕУ за образовање и мобилност младих -  ЕРАЗМУС+.

У оквиру пројектаМлади уређују о младима за младе“, организације ЛОГОСФЕРА из Бајине Баште,  за представнике средњошколских гласила одржана је тродневна радионица на којој је учествовало 20 учесника из 10 школа са територије целе Србије. Циљ ове радионице била је едукација уредника и новинара средњошколских гласила, који су, уз подршку искусних ментора, унапредили своје новинарске вештине упознали се са европским вредностима  са којима Србија усаглашава своје прописе. Сви учесници радионице на крају су добили приручник „Новинарство у школској клупи“, који су за њих припремили еминентни новинари.   

ЛДА СУБОТИЦА је кроз пројекат Photowalker - ЕУ прекогранични пројекти у мојој општини” информисала младе о ИПА пројектима који су реализовани у њиховим срединама, а за које се мало знало због недовољне афирмације њиховог значаја за локални развој.

ГРАЂАНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ су пројектом „Шта п(р)омислиш кад кажеш Европска унија?” у Краљеву, Суботици и Београду обучили наставнике грађанског образовања и њихове ученике како да подстакну младе да размишљају о различитим аспектима чланства Србије у ЕУ. 

„РЕ:Активација! Место у ЕУ за нас!” је петнаестоминутни филм који је настао у оквиру пројекта ФОРУМА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ ФОРЦА Пожега, а који приказује искуства младих који су захваљујући програмима ЕУ (Youth in action, European Youth foundation, European Volunteer Services, Erasmus +, Europen for Citizens) боравили у државама Европск уније.