Деценија чланства Бугарске и Румуније у ЕУ

01. фебруар 2017. | Београд

Деценија чланства Бугарске и Румуније у ЕУ

Амбасаде Бугарске и Румуније у Србији обележиле су јуче свечаним пријемом 10. годишњицу чланства те две земље у Европској унији, на којем су представљене предности, али и изазови процеса приступања Унији.

Свечаном пријему, који је у сарадњи са Делегацијом ЕУ одржан у Амбасади Бугарске у Београду, присуствовале су министарка у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, председница српског парламента Маја Гојковић и шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић.

Јадранка Јоксимовић је честитала Румунији и Бугарској на јубилеју, односно 10. годишњици чланства у ЕУ, додајући да „ми као добре комшије сматрамо“ да је то добро и за Србију, и „нешто што може да доприноси бољој економији, политичким односима у региону и једном важнијем односу који би цела ЕУ требало да има према југоисточној Европи“.Како је навела, концепт ЕУ не би био потпун без југоисточне Европе.

Јоксимовић је рекла и да економски и политички оквир ЕУ даје стабилност и сигурност, а да сам процес реформи не престаје оног тренутка када држава постане чланица. Она је изразила дивљење амбасадорки Румуније због начина на који чува румунску традицију сваки пут када се појави у одећи која подсећа на румунску традиционалну ношњу, рекавши да је то доказ и Србији да се национални идентитет не губи због чланства у ЕУ, већ, како је навела, да се стално доприности разноликости.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је да Бугарска и Румунија дају „огроман допринос пројекту Европске уније“ и да се укупна трговинска размена те две земље са другим државама чланицама у протеклих десет година удвостручила.

„У околностима политичке несигурности са којом смо суочени у Европи, а и другде, треба да се подсетимо на трансформацијске моћи ЕУ, а ваша десетогодишњица је права прилика за то“, рекао је он.

Девенпорт је рекао да Бугарска и Румунија снажно подржавају процес проширења, који укључује и Србију, додајући да су те активно укључене у програме прекограничне сарадње које финансира ЕУ, а који „здружују и приближавају заједнице трију земаља“.

Амбасадор Бугарске у Београду Радко Влајков изјавио је да је придруживање ЕУ његовој земљи омогућило да постане део највећег трговачког блока на свету  -  јединственог тржишта са 500 милиона европских грађана, а да су стабилност и сигурност прописа и стандарда Уније створили повољне услове за повећање страних инвестиција у бугарску привреду.

Амбасадорка Румуније Оана Кристина Попа казала је да је Румунија чланством у ЕУ и почетком активног учешћа у процесу доношења одлука у Европи обележила „коначни и трајни повратак домократским вредностима после вишедеценијског мрака комунизма и диктатуре“.

Пријем је почео европском химном „Ода радости“, уз присуство бројних представника дипломатског кора, а тиме је обележен и почетак низа заједничких догађаја и дебата које ће током ове године организовати амбасаде Бугарске и Румуније у целој Србији како би обележиле 10. годишњицу.

Бугарска и Румунија су 1. јануара 2007. постале 26. и 27. чланица Европске уније.