Важна улога парламента у приступању ЕУ

22. јул 2005. |

Београд, 22. јул 2005 - Секретар Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић рекла је данас да парламент има посебно важну улогу у процесу европских интеграција.

Она је на брифингу о улози парламента Србије, Одбора за европске интеграције, као и о улози владајућих и опозиционих странака у приступању ЕУ нагласила да посланици чак морају да подстичу владу да што брже обавља послове важне за наставак интеграција.

Председник Одбора за европске интеграције Скупштине Србије Ксенија Миливојевић (Г17Плус) рекла је да у том одбору постоји консензус власти и дела опозиције о важности интегрисања у Европску унију. Према њеним речима, представници највеће опозиционе странке Српске радикалне рекли су да неће учествовати у раду Одбора јер сматрају да европске интеграције сада нису приоритет земље. Изразила је жаљење због таквог става, наводећи да је за брз пут у Европу потребан што шири консензус у друштву.

Она је додала да без усвајања новог устава Србија неће моћи да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Навела је да у Србији сада не постоји консензус о усвајању устава, подсећајући да је Словенија на путу ка Европи морала да два пута мења устав и оба пута је то урађено веома лако, уз сарадњу опозиције.

Ксенија Миливојевић је рекла да је пријатно изненађена чињеницом да око 40 одсто грађана ЕУ подржава улазак СЦГ у Унију, иако је државна заједница по томе на претпоследњем месту, испред Албаније. Она је навела да то није лош резултат пошто је до пре пет година Србија била позната само по `лошим стварима`.

Члан Одбора за европске интеграције Гордана Чомић (ДС) изјавила је да у држави нема странке која се јавно противи уласку у ЕУ, мада постоје они који су скептични по том питању. Према њеним речима, то је због тога што се више од 70 одсто грађана Србије залаже за приступање ЕУ па нико нема храбрости да се отворено супротстави том ставу.

Гордана Чомић је похвалила рад Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ, али је нагласила да је проблем што држава још нема национални план развоја.

Члан Одбора Војкан Томић (ДСС) говорио је о реформама у правосуђу и намери да се оснује парламентарни биро за европске интеграције који ће, пре свега, едуковати саме посланике о процесу европских интеграција.