Боља пословна клима убрзава европске интеграције

14. јул 2005. |

Београд/Ужице, 13. јул 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије и шеф тима Републике Србије за преговоре са Европском унијом Мирољуб Лабус истакао је данас да у нашој земљи постоје потенцијали и у привреди, и друштву, и политици да се на путу ка ЕУ крећемо много брже него до сада.

Лабус је током посете Ужицу у наставку кампање `Европа куца на твоја врата` изразио уверење да можемо веома брзо да спроведемо све нужне реформе, уз напомену да је на друштву да се определи за то којом брзином ће да прилагоди и себе и привреду европским интеграцијама.


Он је истакао да је и Светска банка у свом извештају од пре неколико дана потврдила да се пословна клима у нашој земљи знатно побољшала, што такође доприноси убрзаним европским интеграцијама.


Лабус је након састанка са представницима локалне самоуправе и привредницима ужичког краја навео да је основна тема ових разговора била како ће локална и државна управа да функционишу у процесу европских интеграција.


Између осталог, било је речи и о томе шта чека привреду овог региона на путу уласка у Европу, посебно када будемо закључили споразум о слободној трговини јер се тим уговором креира зона слободне трговине, рекао је Лабус и додао да је на нама и то у којем року ћемо да формирамо ту зону.


Министар трговине, туризма и услуга Бојан Димитријевић оценио је да је туризам компаративна вредност овог региона, који представља једну од најзначајнијих туристичких дестинација у Србији.

Димитријевић је подсетио на то да је Министарство, у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС) и Туристичком организацијом Србије (ТОС) још пре годину дана отпочело процес регионализације у туризму и додао да нови закон о туризму предвиђа обавезу да се формирају специфичне туристичке регије.


Министар здравља Томица Милосављевић навео је да је Здравствени центар у Ужицу један од највећих у Србији, у који се инвестира 3,2 милиона евра средстава од кредита Европске инвестиционе банке, што представља највеће улагање у ову установу у последњих 30 година.


Амбасадор Шпаније у СЦГ Хозе Ријера Сикијер рекао је да после данашњих разговора са представницима локалне самоуправе има јаснију слику ове регије у светлу предстојећих преговора о стабилизацији и придруживању. Он је изразио наду да ће кроз процес европских интеграција почети нова ера развоја у овом региону. Према његовим речима и Шпанија се сретала са сличним проблемима на почетку процеса уласка у ЕУ. Он је указао на значај трансрегионалне сарадње, уз напомену да ЕУ то подржава.


Када је реч о финансијској подршци од стране ЕУ, Сикијер је навео да је осим новца из званичних фондова Уније битно привући и стране инвестиције. Он је истакао да ће Шпанија наставити да подржава напоре Србије и Црне Горе у процесу придруживања, као и да ће подржати скраћивање рокова за чланство у ЕУ.

Отправник послова Делегације Европске комисије у СЦГ Дејвид Хадсон навео је да је у данашњим разговорима са представницима локалне самоуправе закључено да постоји више области у којима и Ужице и Србија могу да имају користи од европских интеграција. Хадсон је рекао да је током разговора било речи и о могућностима већих инвестиција, као и о томе на који начин Европска комисија може да помогне туризам у региону и промоцију извоза.


Секретар Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Републике Србије Тања Мишчевић указала је на важност два значајна догађаја у припремама Србије за преговоре, а то су дефинисање преговарачке позиције Европске комисије и усвајање Националне стратегије Србије за придруживање СЦГ Европској унији на Одбору за европске интеграције Скупштине Србије.