Европска комисија предложила мандат за преговоре са СЦГ

12. јул 2005. |

БРИСЕЛ, 12. јула 2005 - Европска комисија предложила је данас мандат за преговоре о склапању Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и Црне Горе и Европске уније, са циљем да се унапреди интеграција СЦГ у програме и структуре ЕУ.

Европска комисија је мандат за преговоре упутила на усвајање шефовима дипломатија ЕУ, који се у понедељак састају у Бриселу. Своје мишљење о мандату потом ће дати и све земље чланице ЕУ.

Чим Савет министара ЕУ буде усвојио мандат, Комисија ће, како је саопштено, што брже покренути преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са СЦГ.

Европски комесар за проширење Оли Рен изјавио је да је жеља ЕУ да преговори почну 5. октобра, на годишњицу демократских промена у Београду.

У саопштењу Европске комисије се истиче да је кључни циљ споразума унапређивање економских и трговинских односа, са перпспективом успостављања зоне слободне трговине и уређивања питања слободног кретања радне снаге, слободе оснивања фирми, пословања на сектору услуга и протока капитала.

Саставни део Споразума о стабилизацији и придруживању је, како је наведено, програм издашне финансијске помоћи у склопу Кардс помоћи за обнову, развој и стабилизацију.

Такође се напомиње да преговори о ССП могу бити прекинути ако дође до застоја у спровођењу кључних услова - и то првенствено застоја у напретку ка успостављању потпуне сарадње с Хашким судом.

Комисија је подвукла да је мандат сачињен на темељу у априлу усвојене повољне Студије о изводљивости за преговоре о придруживању СЦГ са ЕУ и да ће то бити први преференцијални и свеобухватни споразум између СЦГ и европске двадесетпеторице, којим ће бити успостављен и званичан политички дијалог СЦГ с Унијом.

Србија и Црна Гора ће се споразумом обавезати на постепено усклађивање свог законодавства са законима ЕУ - посебно на кључним подрчјима унутрашњег, јединственог тржишта Уније.

Од брзине усвајања европских прописа и стандарда и способности земље да изгради капацитете за примену одредби споразума, ће зависити и брзина напредовања Србије и Црне Горе у преговорима, истиче се у саопштењу Европске комисије.

Више о томе:

Прочитајте овде