У Београду одржан други састанак Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији

04. новембар 2016. | Београд

У Београду одржан други састанак Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији

Kсенија Миленковић, в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, на другом састанку Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији, који је данас одржан у Београду, истакла је значај приступних преговора Републике Србије о чланству у ЕУ и укупан процес реформи на унутрашњем плану. Она је изразила очекивање да ће овај сусрет допринети унапређењу сарадње између две земље на путу ка чланству у ЕУ.

Представљајући најзначајније резултате Србије у досадашњем току преговарачког процеса, Миленковић је овом приликом подсетила да је у претходном периоду Србија отворила четири преговарачка поглавља: Поглавље 32 - Финансијска контрола, које има велики значај у борби против корупције и стабилизацији финансијског сектора, Поглавље 35, које у случају Србије представља специфичност у односу на преговоре које су имали други кандидати, јер се тиче праћења процеса нормализације односа и постигнутих договора у дијалогу Београда и Приштине, као и два најзначајнија реформска поглавља 23 - Правосуђе и основна права и 24 - Правда, слобода и безбедност. Указујући на важност одржавања динамике приступног процеса, в.д. директора Канцеларије је изразила наду да ће до краја године, Србија отворити и поглавља 5 - Јавне набавке, 25 - Наука и истраживање и 26 - Образовање и култура.

Главни преговарач за приступање Црне Горе Европској унији, Александар Андрија Пејовић истакао је да редовни сусрети преговарачких тимова Србије и Црне Горе представљају драгоцен допринос афирмацији регионалне сарадње и добросуседских односа две државе. Он је поручио да Црна Гора, отварањем 24 преговарачка поглавља, од којих су два привремено затворена, интензивним спровођењем законодавног и институционалног оквира за борбу против корупције и организованог криминала и подстицањем даљег инфраструктурног развоја у оквиру Берлинског процеса, ради у интересу трајних и одрживих друштвено-економских промена. Пејовић је истакао да је приступање ЕУ заједнички циљ држава региона, као и то да је напредак сваког од суседа, дугорочно посматрано, и напредак Црне Горе.

У четири радне сесије, чланови српских и црногорских преговарачких група за поглавља 14 - Транспортна политика, 20 - Предузетништво и индустријска политика, 21 - Трансевропске мреже, 23 - Правосуђе и основна права, 24 - Правда, слобода и безбедност и 27 - Животна средина, представили су актуелно стање и разменили искуства из досадашњег тока преговарачког процеса.

Другом састанку Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији, присуствовали су представници: Канцеларије за европске интеграције, Министарства спољних послова, Министра задуженог за европске интеграције, Министарства пољопривреде и животне средине, Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, Министарства привреде, Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и представници других институција Владе Републике Србије, течланови Преговарачког тима.

У име Црне Горе састанку су присуствовали представници Министарства вањских послова и европских интеграција, Министарства правде, Министарства саобраћаја и поморства, Министарства одрживог развоја и туризма и чланови преговарачкихгрупа.

На крају састанка је договорено и да се трећи састанак Заједничког одбора Србије и Црне Горе одржи 2017. године у Црној Гори.