Одржана Пета национална конференција о прекограничној сарадњи

21. октобар 2016. | Београд

Одржана Пета национална конференција о прекограничној сарадњи

Пету националну конференцију о прекограничној сарадњи, у организацији Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, отворили су данас министар задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт и шеф Јединице у Генералном директорату за регионалну и урбану политику у Европској комисији Мореј Гиланд. Том приликом представљени су досадашњи резултати програма прекограничне и транснационалне сарадње који се спроводе у Републици Србији и околним земљама, као и нова финансијска перспектива Европске уније намењена овој сарадњи.

„Европске интеграције су део унутрашње развојне политике Србије и влада је заузела став да средства из фондова ЕУ буду подршка реформама и развоју на свим нивоима, од локалног до републичког", истакла је министарка Јоксимовић на отварању конференције. 

Као примере доброг коришћења тих средстава она је навела Мађарску, Пољску, Словачку, истичући да су ове земље на тај начин развиле своју унутрашњу снагу и економију.

Јоксимовић је позвала локалне самоуправе да ураде добру методолошку процену, виде стварне потребе и учествују у пројектима ЕУ и истакла да је за период 2014-2020. године, Србији одобрено више од 254 милиона евра за спровођење ових пројеката. 

Министарка Јоксимовић је на конференцији доделила и награде за oсам најбољих пројеката прекограничне и трансанационалне сарадње. Награде су додељене следећим пројектима: Прекогранични развојни потенцијал као основа одрживог развоја (Србија - Бугарска), Археолошко наслеђе ближе туристима (Србија - Бугарска), Подршка окружењу без алергена (Мађарска - Србија), Имплементација центра за спасавање и очување природе и систем надгледања здравља животиња уз прекограничну сарадњу (Мађарска - Србија), Заједничка позоришна представа: Свеобухватан и кохерентан фокус на људе који живе у пограничном региону (Мађарска - Србија), Здравље без граница (Румунија - Србија), Способности румунских и српских власти за реаговање у ванредним ситуацијама (Румунија - Србија) и Јачање капацитета Сектора за вендредне ситуације у деловању са НУС-ом и другим опасним средствима (Хрватска - Србија 2007 -2013). 

На скупу је учестовало више од 300 представника институција Владе Републике Србије, Европске уније, регионалне и локалне самоуправе, академске и стручне јавности, медија, цивилног друштва, као и корисника и потенцијалних корисника Програма.