У оквиру Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Румунија–Србија предложено финансирање два стратешка пројекта

12. октобар 2016. | Темишвар

На другом заседању Заједничког надзорног одбора Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, одржаног 5.октобра у Темишвару, предложена су за финансирање два пројекта, у укупној вредности од 21 милион евра из ИПА средстава и то у оквиру првог позива за подношење предлога за стратешке пројекте.

Први пројекат је усмерен на побољшање инфраструктуре како би се значајно повећала пловност канала Бегеј. Његова вредност износи 11,796,289.30 евра ИПА средстава, а рок за реализацију је 48 месеци.

Други пројекат предвиђа пројектовање и израду студије изводљивости за аутопут између Панчева и Темишвара, при чему је вредност тог пројекта 9.306.206.39 евра ИПА средстава, а рок за реализацију 42 месеца.

Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Румунија-Србија одобрила је Европска комисија 6. августа 2015. године, а први позив за пројекте објављен је 15. септембра 2015. године са буџетом од 50 милиона евра, од којих је ових 21 милион издвојен за стратешке пројекте.

Програмом се наставља финансирање пројеката у пограничном подручју Румуније и Србије, кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА II), уз подршку Европске уније и влада двеју држава.

Потенцијални корисници, као и сви заинтересовани за пројекте прекограничне сарадње Румуније и Србије у оквиру поменутог програма, могу да пронађу више информација на интернет презентацијама www.romania-serbia.net и www.mei.gov.rs