Отворен фестивал „Европска сарадња: филмска прича“

22. септембар 2016. | Београд

Отворен фестивал „Европска сарадња: филмска прича“

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, који Канцеларија за европске интеграције Владе Србије организује поводом 21. септембра Дана европске територијалне сардање, отворен је синоћ филмом „Потоп“,у Дому културе „Студентски град“

Након пројекције уследио је разговор са редитељком Јеленом Јовчић, која је истакла је да је „Потоп”, између осталог, испричао причу о хиљадама људи који су остали без родног града, трагичним социјалним и еколошким последицама његовог потапања, као и о неопходности промишљеног планирања у остваривању друштвеног и економског прогреса. Ауторка је нагласила да је важно да је Канцеларија за европске интеграције препознала значај овог филма који говори о колективном сећању мештана о потапању старог Доњег Милановца, након изградњехидроелектране „Ђердап“ 1971. Године. Између осталог, ово је и прича о Дунаву, реци која повезује Европу, као још једном лику овог филма, који прислушкује причу о себи и чије „понашање“ - таласи, пространост и звуци одређују људе који уз њега живе.

Фестивал „Европска сарадња: филмска прича”, организован је са циљем да се кроз пројекцију три дугометражна документарца укаже на значај регионалне сарадње и повезивања људи у свим животним сегментима, од привреде до стваралаштва и тиме промовише Дан европске сарадње. Овим даномобележавају седостигнућа територијалне сарадње локалним дешавањима која се организују у више од 40 земаља широм Европе. Реч је о инструментуЕвропске уније који повезује грађане суседних држава у циљу превазилажења заједничких препрека које једна држава сама не би могла лако да реши. Удруживањем знања и средстава, Европска територијална сарадња помаже унапређењу животне средине, саобраћаја, здравствених услуга, културе, образовања и многих других важних области за свакодневни живот људи са обе стране границе.

У четвртак, 22.септембра, биће приказан филм „У потрази за сном“, редитеља Младена Митровића, највећи регионални мултиетнички документарни филмски пројекат, сниман више од пет година, на четири континента, у 12 држава и реализован у сарадњи српских, босанско-херцеговачких и хрватских продуцената. Фестивал ће у петак, 23.септембра затворити „Кембриџ“, документарно остварење бугарске ауторке Елдоре Трајкове, добитнице овогодишњег Гран прија 63. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма. Улаз на све пројекције је слободан.