Тродневни фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 21. септембра у Београду

20. септембар 2016. |

Тродневни фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, који поводом 21. септембра, Дана европске територијалне сарадње, организује Канцеларија за европске интеграције Владе Србије, биће одржан од 21. до 23. септембра у Малој Сали Дома културе „Студентски град“.

Фестивал ће 21. септембра отворити филм „Потоп“, ауторке Јелене Јовчић, који кроз сећања и снове некадашњих мешатана старог Доњег Милановца, доноси причу о потапању овог града као последици изградње хидроелектране „Ђердап“ 1971. године. Након пројекције, публика ће имати прилику да разговора са ауторком.

Филм „У потрази за сном“, редитеља Младена Митровића, који ће бити приказан у четвртак, 22.септембра, представља највећи регионални мултиетнички документарни филмски пројекат, сниман више од пет година, на четири континента, у 12 држава и реализован у сарадњи српских, босанско-херцеговачких и хрватских копродуцената. Документарац говори о повратку редитеља филму, његовим путовањима подстакнутим надом у проналазак изгубљених делића своје прошлости и некадашњих десетогодишњих глумаца свог првог филма, који су се након распада Југославије расули по свету.

Фестивал у петак, 23.септембра затворити „Кембриџ“, документарно остварење бугарске ауторке Елдоре Трајкове, добитнице овогодишњег Гран прија 63. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма. Филм прати свакодневни живот Рома у најсиромашнијем делу Европске уније, бугарском селу Доњи Цибар, које је због жеље његових становника за образовањем, иронично названо ромски Кембриџ.

Фестивал „Европска сарадња: филмска прича“, организован је са циљем да се кроз пројекцију три дугометражна документарца укаже на значај регионалне сарадње и повезивања људи у свим животним сегментима, од привреде до стваралаштва и тиме промовишу Дан европске сарадње.

Дан европске сарадње обележава достигнућа територијалне сарадње локалним дешавањима која се организују у више од 40 земаља широм Европе. Европска територијална сарадња је инструмент Европске уније који повезује грађане суседних држава у циљу превазилажења заједничких препрека које једна држава сама не би могла лако да реши. Удруживањем знања и средстава, Европска територијална сарадња помаже унапређењу животне средине, саобраћаја, здравствених услуга, културе, образовања и многих других важних области за свакодневни живот људи са обе стране границе.