„Примењена носталгија“ у Ковину

05. септембар 2016. |

Недеља Холандије у Ковину, одржаће се од 5. до 10. септембра у Центру за културу Ковин, у сарадњи са Амбасадом Краљевине Холандије у Србији и Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије.

Повод за организацију недеље "Холандија у Ковину" је и завршетак холандског председавања Саветом Европске уније, а том приликом је недавно организован Orange Week у Београду приближио публици културну и социолошку страну ове земље низом догађаја. Овом приликом, део програма биће представљен и ковинској публици. Током ове недеље и у Ковину ће бити организована изложба фотографија Београда и Амстердама, део пројекта “Примењена носталгија”.

Пројекат "Примењена носталгија" је замишљен као серија заједничких изложби фотографија два фотографа - једног из Србије и другог из земље председавајуће Европској унији. Аутор из Србије, Марко Рупена боравио је у Амстердаму у децембру 2015. године и фотографисао места, догађаје, сцене и људе који су га подсетили на Београд. Два месеца касније, ауторка из Холандије Илви Ниокекћин посетила је Београд и фотографисала град и његове становнике оком „носталгичног“ фотографа. Основна идеја “Примењене носталгије” је културна сарадња, промоција Србије у државама чланицама ЕУ, као и земаља чланица ЕУ у Србији.

Изложба је иницијатива Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, са циљем да се унапреди културна сарадња и промовише земља која председава Европској унији, као и да се промовише Србија и пружи јој се подршка на путу у Европску унију. Пре Ковина, изложба је била отворена у Београду и Вршцу.