Почела реализација ИПА 2015

13. јул 2016. |

Почела реализација ИПА 2015
Представници Владе Србије и Европске комисије јуче су потписали финансијски споразум којим се Србији из инструмента за претприступну помоћ (ИПА II) за 2015. годину, од укупно 196,6 милиона евра, одобрава првих 39,7 милиона евра.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила да ће у наредном периоду бити потписана још два финансијска споразума, и то у износу од 80 милиона евра и 76,9 милиона евра.

Споразум су потписали Јадранка Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, и директор у Генералном директорату за суседску политику и преговоре о проширењу Кетрин Вент.

Средства су намењена реализацији пројеката у областима реформе правосуђа и унутрашњих послова, као и пројеката који доприносе процесу преговора и усклађивања са прописима ЕУ.

Из програма ће се, између осталог, финансирати јачање капацитета у борби против организованог криминала, прања новца и тероризма, јачање интерне контроле у оквиру Министарства унутрашњих послова у борби против корупције, успостављање ефикасног система за хитне случајеве, спровођење Акционог плана за Поглавље 23 и унапређење ефикасности тужилаштава.