Словачка од данас председава ЕУ

01. јул 2016. |

Словачка је данас преузела шестомесечно председавање Европској унији од Холандије. Биће то прво председавање Словачке, а 116. ротирајуће председавање ЕУ. Словачка је ушла у Унију пре 12 година са још девет махом бивших комунистичких земаља из централне и источне Европе. Ова земља је и чланица еврозоне од 2009. године.

Братислава је програм председавања ЕУ дефинисала око четири тематска блока - економије, унутрашњег тржишта, стварања одрживе мигрантске и азилантске политике, као и развијања глобално ангажоване Европе која ће се бавити и будућношћу процеса придруживања, али ће превазилажење расцепканости Европе бити главни циљ председавања Словачке ЕУ, како је изјавио државни секретар за европске послове те земље Иван Корчок.

Током следећих шест месеци Словачка ће као председавајућа држава водити заседања на свим нивоима Савета ЕУ и бринути се о формирању европске легислативе од експертског до министарског нивоа. Један од првих задатака Словачке као председавајуће ЕУ биће организовање самита ЕУ у Братислави 16. септембра на коме ће лидери 27 чланица разговарати о будућности Уније после одласка Велике Британије.