Прослава Дана Европе у Крупњу

11. мај 2016. |

Канцеларија за европске интеграције, у сарадњи са ЕУ инфо центром и Центром за промоцију науке, прославиће ове године Дан Европе у Крупњу, општини коју су 2014. погодиле катастрофалне поплаве и чију је обнову Европска унија значајно помогла.

Организатори су за децу из основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ припремили представу „Како су дрво и цвет спасили свет“, у извођењу дечијег позоришта „Чарапа“. Циљ представе, за коју ће улазница бити пет искоришћених лименки, је да најмлађима укаже на значај рециклаже у производњи енергије и очувању животне средине. Поред представе, ученици од шестог до осмог разреда ће имати прилику да учествују у квизу знања „Шта знаш о Европи?“, након чега ће победничком тиму бити уручени пригодни поклон пакети.

Крупањ је једна од општина која је претрпела највећу штету од поплава и клизишта, изазваних обилним кишама у мају 2014. Укупна штета у општини процењена је на око милијарду и по динара (12,5 милиона евра), док је Европска унија за обнову од поплава у Крупњу донирала око 5.605.800 евра.

Дан Европе - 9. мај, прославља се у знак сећања на 1950. годину када је на предлог тадашњег министра спољних послова Француске Роберта Шумана успостављена наднационална организација за управљање индустријом угља и челика, претеча модерне Европске уније.