Одржан трећи састанак Националног одбора за инвестиције

10. март 2016. |

На трећем састанку Националног одбора за инвестиције, закључено је да је у фази припреме 18 стратешки релевантних инфраструктурних пројеката вредности 1,9 милијарди евра, међу којима је и изградња ауто-пута од Ниша до Приштине. Влада Србије пројекте намерава да реализује на такав начин да осигура најповољније услове финансирања користећи бесповратна средства ЕУ, средстава повољних зајмова међународних финансијских институција, средства осталих развојних партнера, као и средства из буџета Србије, рекла је министар без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић

Детаљном анализом пројеката утврдили смо све припремне кораке које морамо да обавимо како би пројекти били ефикасно реализовани, поручила је министарка Јоксимовић у уводном делу састанка. Међу тим пројектима, поред ауто-пута Ниш–Приштина су, рекла је министарка, и градња постројења за прераду отпадних вода у Новом Саду, модернизација железничке пруге на Коридору 10 на неколико деоница, постројење за прераду вода у Нишу.

Влада је до сада обезбедила 166,2 милиона евра за финансирање пројеката са Јединственог прегледа приоритетних инфраструктурних пројеката. Услови којима се ти пројекти финансирају су веома повољни, рекла је министарка.

Пројекат модернизације пруге од Ниша ка граници с Македонијом, тачније деоница Ниш–Брестовац од 23 километара, биће финансирана 75 одсто из бесповратних средстава, а остало из буџета Србије, прецизирала је Јоксимовићева. Додала је и да је укупна вредност пројеката које ће Србија предложити ЕК за финансирање у овој години износити 281 милион евра, од чега ће 180 милиона бити бесповратна средстава.

Скупу је присуствовао и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт који је истакао да је евидентан напредак Србије на путу европских интеграција. Према његовим речима, ресурси Србије за капиталне инвестиције често су оскудни што ствара потребу за успостављањем система за инвестиционо планирање и приоритизацију и стварање ефикаснијег начина за коришћење тих лимитираних ресурса.Каже да су пред Србијом све значајније инвестиције, које ће бити неопходне и за напредак у преговорима са Европском унијом и да је овај комитет добра припрема за све што чека Србију.

Трећи састанак Националног одбора за инвестиције су отворили министар без портфеља задужен за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и амбасадор ЕУ у Београду Mајкл Девенпорт, а учествовали су и министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, као и представници релевантних министарстава, Европске комисије, амбасада и међународних финансијских институција.

Оснивањем Националног одбора за инвестиције 2014.године, Влада Републике Србије успоставила је јединствени систем за планирање, припрему и имплементацију националних инфраструктурних инвестиција.