Представници ЕУ и Србије у Београду разговарали о реализацији програма у оквиру ИПА

09. март 2016. |

Kсенија Миленковић, в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије и Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији копредседавали су заједничким састанком Одбора за праћење спровођења ИПА и Одбора за праћење спровођења I компоненте ИПА у Републици Србији.

Чланови оба одбора су истакли значај националних секторских политика и стратегија као основе за спровођење ЕУ пројеката и програма, повезујући их са планирањем и реализацијом буџета.

Похваљен је и напредак у припреми стратешки релевантних пројеката, посебно кроз успостављање Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката за велике инвестиционе пројекте.

На састанку се говорило о два кључна изазова: (а) обезбеђивању довољних капацитета институција за управљање програмима и пројектима у Републици Србији; (б) превазилажењу “уских грла” у вези са инфраструктурним пројектима у области животне средине на нивоу општина. Мајкл Девенпорт је нагласио значај предузимања одлучних активности са циљем превазилажења ових изазова, како би се обезбедила још боља употреба фондова Европске уније у будућности.

Учесници састанка су информисани о правовременој и ефикасној помоћи Европске уније Србији у санирању последица поплава и приликом преласка миграната и избеглица преко њене територије.

ИПА је главни финансијски инструмент Европске уније за помоћ Србији при приступању ЕУ. Европска унија је у периоду 2014 – 2020 за Србију определила бесповратну помоћ у износу од 1,5 милијарди евра. ЕУ је највећи донатор у Србији и у протеклих 15 година донирала је више од три милијарде евра помоћи намењених њеном развоју.

Одбор за праћење ИПА састаје се једном, а Одбор за праћење I компоненте два пута годишње, како би пратили спровођење финансијске помоћи и реализацију пројеката финансираних из ИПА у Републици Србији.