EУ финансира изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву

10. фебруар 2016. |

Ксенија Миленковић, В.Д. директора Канцеларије за европске интеграцијеприсуствовала је данас уз министра пољопривреде и заштите животне средине Снежану Богосављевић-Бошковић, шефа Делегације ЕУ у Београду Мајкла Девенпорта и градоначелника Краљева Томислава Илића, примопредаји техничке документације за пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву, чију је израду ЕУ финансирала са 1,25 милиона евра.

Ксенија Миленковић захвалила је тиму пројекта ППФ (Project Preparation Facility), који је у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције, посвећено радио на припреми пројектно-техничке документације за Изградњу постројења за 90.000 становника, рехабилитацију најпроблематичнијих делова канализационе мреже , изградњу нове мреже, као и затварање дивљих испуста и одвајање канализационе и атмосферске воде.

„Ово јесте завршетак једне фазе у сарадњи са Краљевом, али и отпочињање нове знатно интензивније сарадње на самом спровођењу пројекта и у том процесу вам Канцеларија за европске интеграције у потпуности стоји на располагању“, истакла је Ксенија Миленковић и напоменула да је план да се пројекат финансира кроз ИПА средства за 2017. годину чије програмирање започиње на јесен ове године.

Поред примопредаје техничке документације за пројекат пречишћавања отпадних вода у Краљеву, амбасадор ЕУ Девенпот је присуствовао церемонији доделе грантова у оквиру пројекта „Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 4,3 милиона евра.

У наставку једнодневне посете, Девенпорт је обишао и Ветеринарски специјалистички институт Краљево чију је модернизацију ЕУ подржала донацијом опреме, као и новоизграђени мост на реци Лопатници у оближњем селу Богутовац.