У другој половини 2015. године у Таекс програмима учествовало 1337 представника Србије

18. јaнуар 2016. |

У другој половини 2015. године, Србија је са 1337 државних службеника, учествовала на 58 Таекс (Technical Assistance and Information Exchange Instrument –ТAIEX) догађаја, при чему је најактивнија била у коришћењу Таекса за додатну експертизу у области унутрашњег тржишта. У овом периоду Србија је поднела укупно 67 предлога за техничку помоћ у усклађивању законодавства са прописима Европске уније.

Европска комисија у оквиру Таекс програма помоћи пружа стручну помоћ земљама кандидатима у изградњи административних и институционалних капацитета за усклађивање домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније, као и подршку у примени законодавства на националном нивоу. Сарадња Европске уније и будућих земаља чланица ЕУ кроз Таекс програм помоћи се остварује у виду семинара, експертских мисија и студијских посета, за које државне институције подносе захтеве Европској комисији. Сарадња подразумева и учешће представника државних институција на међународним семинарима у организацији Таекса.

Канцеларија за европске интеграције координира Таекс програм у Републици Србији и, у складу са својим надлежностима, обавља контролу захтева/пријава које припремају надлежне институције пре њиховог коначног подношења Европској комисији. Таекс догађаји се у потпуности финансирају из ИПА програма Европске уније.