Одржана друга Међувладина конференција о приступању Републике Србије Европској унији

15. децембар 2015. |

У Бриселу је 14. децембра 2015. године одржана друга Међувладина конференција o приступању Републике Србије Европској унији, на којој су отворена прва два од укупно 35 преговарачких поглавља. Отворено је Поглавље 32 о финасијском надзору и Поглавље 35 о нормализацији односа Београда и Приштине.

Делегацију Републике Србије на Конференцији предводио је председник Владе Александар Вучић, а чинили су је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоскимовић, министар финансија Душан Вујовић и шеф Преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић. У присуству представника земаља чланица, Европску унију на другој Међувладиној конференцији представљали су министар спољних послова Луксембурга и председавајући ЕУ Жан Аселборн и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који је нагласио да отварањем поглавља о приступању Европској унији Република Србија постаје стабилнија, ближа ЕУ и привлачнија за стране инвестиције.

Другу Међувладину конференцију o приступању Републике Србије Европској унији отворио је председавајући ЕУ, министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн. Поред њега, комесара Хана и председника Владе Републике Србије Александра Вучића, који је нагласио да циљ Србије јесте чланство у ЕУ, али да је за њу још важнији циљ усклађивање са европским вредностима ради побољшања укупног квалитета живота у Србији, на Конференцији су говорили и министри спољних послова Аустрије, Грчке и Мађарске, француски државни секретар за европске послове, као и заменик министра спољних послова Чешке.

Премијер Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавили су уочи отварања првих поглавља да је српска страна апсолутно спремна и да жели да заврши преговоре до краја 2019. године. Званичници у Европској комисији су још у фази скрининга били сагласни да су српске власти добро припремљене и да је српска државна управа способна да изнесе терет дугих и захтевних преговора. Отварање првих поглавља у преговорима о чланству у ЕУ представља не само признање за све што је Влада Републике Србије урадила, већ је и показатељ да је Србија незаустављиво на европском путу и да тежи друштву утемељеном на европским вредностима.

Према оценама европских званичника, Међувладина конференција не представља само техничко отварање првих поглавља, већ је реч о новој фази у процесу европских интеграција Србије, чије реформе, напредак у дијалогу са Приштином и допринос бољим регионалним односима су били пресудни за корак који је начињен.

Следећа поглавља која би Србија могла да отвори већ у првој половини следеће године су поглавља 23 о правосуђу и основним правима и 24 о правди, слободи и безбедности.