У Бриселу вечерас отварање првих поглавља

14. децембар 2015. |

На Другој Међувладиној конференцији Републике Србије и ЕУ, која се вечерас одржава у Бриселу, биће отворена два од 35 преговарачких поглавља - Поглавље 32 о финасијском надзору и Поглавље 35, о нормализацији односа Београда и Приштине.

На конференцији учествују: делегација Србије – премијер Александар Вучић, министар спољних послова Ивица Дачић и министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоскимовић, представници Европске комисије - шеф дипломатије Луксембурга, председавајући ЕУ Жан Аселборн, висока представница ЕУ Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, као и представници 28 земаља чланица.

Европски комесар за проширење рекао је да отварањем поглавља о приступању Европској унији Србија постаје стабилнија, ближа ЕУ и привлачнија за стране инвестиције.

Премијер Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавили су уочи отварања првих поглавља да је српска страна апсолутно спремнаи да жели да заврши преговоре до краја 2019.

Званичници у Европској комисији су у фази скрининга били сагласни да су српске власти добро припремљене и да је српска државна управа способна да изнесе терет дугих и захтевних преговора.