Регион привржен европским интеграцијама уз подршку ЕУ

27. новембар 2015. |

У оквиру платформе за сарадњу институција које су у региону надлежне за европске интеграције, данас се у Скопљу одржава састанак на високом нивоу на тему реформи у процесу приступања западног Балкана Европској унији.

Отварајући скуп, Фатмир Бесим, потпредседник Владе Македоније задужен за европске интеграције и нагласио је значај који сарадња у овој области има за све у региону, као и потребу да се та сарадња даље унапређује како би напредак ка ЕУ био бржи и ефикаснији. Према његовим речима, у фокусу је нова Старетегија проширења ЕУ која је објављена заједно са извештајима о напретку почетком новембра 2015, као и закључци и препоруке које нам ти документи дају за даље планирање реформи. Посебно је захвалио Немачкој организацији за међународну техничку сарадњу (ГИЗ), на пружању подршке и повезивању институција које се у региону баве европским интеграцијама, као важној платформи за уједињавање појединачних напора ка заједничком циљу.

Ксенија Миленковић в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, указала је да нова методологија извештаја о напретку и нова стратегија проширења, упркос првобитним најавама о успоравању процеса интеграције региона у ЕУ у моменту када је Европска комисија отпочела мандат 2014, показују да се темпо проширења наставља према очекивањима из региона.

„Тумачећи ове документе јасна је оријентација Комисије да подржи процес проширења. У случају Србије то значи отварање првих преговарачких поглавља средином децембра, нагласила је Миленковић и додала да Комисија и државе чланице остају привржене процесу проширења и то је можда и најважнији елемент стратешког оквира објављеног недавно“, истакла је Миленковић.