У Сарајеву данас почиње дводневна конференција „Регионална сарадња у Југоисточној Европи – заједничким радом ка придруживању ЕУ“

17. новембар 2015. |

У Сарајеву данас почиње дводневна конференција у организацији Немачке владине организације ГИЗ под називом „Регионална сарадња у Југоисточној Европи – заједничким радом ка придруживању ЕУ“ на којој ће бити анализирано стање европских интеграција и регионална сарадња.

На конференцији учествује 200 стручњака из регионалних и међународних организација, као и представници академске заједнице, организација цивилног друштва, званичници земаља Југоисточне Европе и представници влада Немачке, Аустрије и Европске комисије.

Из немачке владине организације ГИЗ саопштено је да је ова конференција прилика за дијалог и умрежавање партнера и суседа из региона и пет чланица ЕУ.

Након берлинског процеса и конференције о Западном Балкану у Бечу, на овом скупу фокус је на тренутним изазовима са којима се регион суочава, почевши од обезбеђивања независности правосуђа до побољшања услуга грађанима и других заједничких активности.

Конференција представља завршну активност пројекта „Промоција европских интеграција путем регионалне сарадње“ који је спровео ГИЗ, а део је Отворених регионалних фондова за југоисточну Европу.

Од 2007. године немачко савезно министарство овом специфичном активношћу развија сарадњу у југоисточној Европи у подручјима у којима су потребне реформе како би се оно приближило ЕУ.