Србија добија 2,3 милиона евра бесповратне помоћи за решавање питања миграната

29. октобар 2015. |

У петак, 30. новембра, биће потписан Споразум о бесповратној помоћи између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе, под називом -Систем сталне испоруке помоћи мигрантској популацији у Србији. У име Владе Републике Србије споразум потписују Јадранка Јоксимовић, министар задужен за европске интеграције и национални ИПА координатор и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у име Банке за развој Савета Европе Стефан Селен, заменик генералног директора.

На основу Споразума одобрава се бесповратна помоћ у износу од 2.300.000 евра који ће бити усмерени на задовољавање најхитнијих потреба миграната у прихватним центрима и подршку за функционисање ових центара – обезбеђивање најнеопходније подршке у виду хране, медицинских средстава, људства и опреме.

Од почетка ове године кроз Србију је прошло више од 316.000 миграната који углавном долазе из правца Грчке и Македоније и скоро сви су у транзиту. Република Србија је уложила велике напоре како би мигранти који пролазе кроз нашу територију били регистровани и како би им био пружен смештај, храна и вода и неопходна медицинска помоћ.