Kанцеларија у уторак на 60. Београдском сајму књига

26. октобар 2015. |

Канцеларија за европске интеграције ће у уторак, 27. октобра од 13 до 16 часова, на Београдском сајму књига, нa штанду Делегације Европске уније у Србији (хала 4), и ове године представити своју издавачку делатност.

Ксенија Миленковић в.д. директор Канцеларије за европске интеграције представиће посетиоцима Сајма Водичкроз преговоре Србије и Европске уније, прву публикацију која даје детаљан преглед свих корака сложеног преговарачког процеса и садржаја сваког од 35 преговарачких поглавља понаособ. Објављивање овог Водича од вишеструког је значаја за домаћу јавност и представља део програма Канцеларије за европске интеграције намењен припреми и јачању административних капацитета за процес преговора Србије и ЕУ, као и информисању јавности о приступним преговорима. Државни службеници директно укључени у преговарање, академска зајединица, привредници, представници синдиката и невладиног сектора, као и сви заинтересовани грађани имају могућност да помоћу овог водича провере и унапреде своје знање о преговарачком процесу.

Поред Водича, Канцеларија ће у уторак, премијерно приказати и свој први кратки анимирани филм о процесу преговарања О нама се ради, који за циљ има да на популаран начин грађанима приближи и разјасни компликован административни процес преговора за чланство Србије у ЕУ.

Такође, Канцеларија и Београдска отворена школа ће у уторак на Сајму књига, представити и унапређену мобилну апликацију Европа за понети, прилагођену регионалним језицима свих земаља Западног Балкана, које се налазе на путу за чланство у ЕУ (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Србија), као и онима које су већ чланице ЕУ (Хрватска). Реч је о апликацији, израђеној у оквиру пројекта Европа за понети – унапређење информисања младих о Европској унији и процесу европских интеграција, који реализује Београдска отворена школа уз подршку Канцеларије за европске интеграције. Апликација садржи све релевантне информације о могућностима које Европска унија пружа младима у погледу образовања, волонтирања, путовања и рада у ЕУ.

Такође, на штанду Делегације, грађани ће у уторак имати прилику да добију све информације у вези са процесом приступања Србије ЕУ, али и бесплатне примерке брошура, публикација и другог промотивног материјала Канцеларије за европске интеграције.