Одржан донаторски координациони састанак о миграцијама

01. октобар 2015. |

Донаторски координациони састанак о миграцијама одржан је  30. септембра у Београду. Састанком копредседавају Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Циљ састанка је информисање  донаторске заједнице о тренутном стању у Србији у вези са масовним приливом миграната, о потребама Републике Србије за међународном помоћи и механизмима координације, као и размена информација о међународној подршци у   домену мигрантске кризе. 

Уредбом Владе у јуну 2015. је основана Радна група за решавање проблема мешовитих миграционих токова. Република Србија се тренутно суочава са масовним приливом миграната. Од почетка ове године више од 145.000 миграната прошло је кроз Републику Србију, који долазе, углавном, из правца Грчке и Македоније. Од јуна, када је почео прилив миграната, велики број - 113,364 ушао је у Србију, а већина пристиглих, скоро 75 одсто, је пореклом из Сирије. Скоро 100 одсто од тих лица су у транзиту кроз Србију, иако су сви имали прилику да траже азил.

Република Србија је уложила велике напоре како би лица која пролазе кроз нашу територију била регистрована и како би им била пружена неопходна медицинска и социјалног помоћ - храна, вода и смештај. Прилив миграната је у односу на 2014. повећан за 1.000 одсто те је Србији неопходна додатна помоћ у решавању проблема миграната.