Србија би наредне године могла добити статус придруженог члана ЕУ

21. јун 2005. |

Краљево, 20. јун 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије и шеф преговарачког тима Републике Србије за преговоре са Европском унијом Мирољуб Лабус изјавио је данас током посете Краљеву, у оквиру наставка вишемесечне кампање `Европа куца на твоја врата`, да је од изузетне важности да наша држава што пре добије статус придруженог члана ЕУ јер ће то довести до више директних страних инвестиција.

Лабус је истакао да би Србија већ следеће године могла добити статус придруженог члана, а до 2008. и статус кандидата за прикључење ЕУ.



Потпредседник Владе је са амбасадором Словачке у Србији и Црној Гори Игором Фурдиком и секретаром Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Србије Тањом Мишчевић разговарао у Краљеву са представницима локалне самоуправе и привредницима, а такође је обишао и Здравствени центар `Студеница`, у којем је Министарство здравља увело нови модел обезбеђивања здравствених услуга.



На конференцији за новинаре Лабус је рекао да би био задовољан када би Србија могла да понови `словачки модел` који је примењен приликом придруживања ове земље Унији.



Словачка је заостајала са реформама све до 1998. године, а онда је за седам година направила велики помак, објаснио је Лабус и напоменуо да је на тај начин Словачка успела да стигне и престигне многе друге земље које су пре ње ушле у ЕУ.



Он је навео да је са челницима локалне самоуправе разговарао о односу локалне самоуправе и Владе Србије, уз напомену да је највећа пажња у разговорима била посвећена децентрализацији. Лабус је додао да је разговарано и о томе како да се обезбеди да систем добро функционише, односно да се успостави квалитетна координација између локалне самоуправе и Владе.



Такође, било је речи и о финансирању локалних пројеката, од којих је најзначајнији пројекат вредан 7,5 милиона евра, а њиме би било обезбеђено уредно снабдевање чистом водом у овом региону, указао је потпредседник Владе.



Лабус је апеловао да се овај пројекат што пре формулише како би Влада могла да дâ гаранције за задуживање општине код Европске инвестиционе банке или код Европске банке за обнову и развој.



Током сусрета са привредницима било је речи о томе како преоријентисати привреду ка извозу, што би даље могло да помогне развој целог краљевачког региона, навео је Лабус. Он је рекао да је на питање привредника зашто Србија треба да буде у ЕУ одговорио на начин који су они најбоље разумели, а то је да Србија треба да буде у ЕУ да би имала што веће тржиште за извоз, и подсетио да је већ сада 70 одсто извоза усмерено у земље Уније.



Амбасадор Фурдик је изразио задовољство реалним приступом проблему који су показали краљевачки привредници и локални званичници. Он је истакао да Србију треба да охрабри то што је Словачка прошла кроз слично искуство, уз напомену да је важно завршити приватизацију и спровести планове које имају привредници.



Тања Мишчевић је подсетила да је циљ кампање `Европа куца на твоја врата` појашњавање где смо и шта радимо у процесу европских интеграција Србије. Овај процес мора бити јасан сваком грађанину, нагласила је она.