До краја године отварање поглавља 35 и 32

29. септембар 2015. |

Директор Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Ксенија Миленковић изразила је данас очекивање да ће до краја године у процесу преговора Србије о чланству у ЕУ бити отворена поглавља 35 и 32, која се односе на Косово и Метохију и финансијску контролу, а убрзо потом и поглавља 23 и 24.

Миленковић је, отварајући међународну научну конференцију "Србија и ЕУ – припреме за преговоре о поглављима 23 и 24", истакла да је Европска комисија прихватила оба акциона плана – почетком септембра за поглавље 24, које се односи на питања правде, слободе и безбедности, а прошле недеље и за поглавље 23, везано за правосуђе и основна права.

То значи да наша земља сада прелази у наредну фазу процедуре која претходи отварању поглавља, а то је представљање акционих планова државама чланицама ЕУ, односно Савету ЕУ, и након што их они прихвате, израђују се преговарачке позиције за поглавља 23 и 24, по чијем би завршетку требало да уследи отварање поглавља, објаснила је она.

Миленковић је указала и на то да је горућа тема миграција везана управо за поглавље 24, те да може да утиче на ток преговора јер може да се деси да се у самој ЕУ промени политика у погледу тог проблема.

Србија је једна од земаља које су највише погођене овом кризом, а показала је да се изузетно одговорно носи са тим проблемом и да може да буде не само равноправан саговорник ЕУ, већ и део решења овог паневропског проблема, закључила је она.

Поред српских стручњака за области обухваћене поглављима 23 и 24, на конференцији учествују и гости из Мађарске, Хрватске, Македоније и Републике Српске, као и осам изабраних међу најбољим студентима Универзитета у Београду.