Данас се обележава Дан европске сарадње

21. септембар 2015. |

У више од 40 земаља широм Европе 21. септембар прославља се као Дан европске сарадње, који је ове године посвећен обележавању 25 година постојања Програма европске територијалне сарадње. Реч је о инструменту Европске уније који повезује људе суседних држава са циљем превазилажења заједничких препрека у областима попут животне средине, саобраћаја, здравствених услуга, културе, образовања и многих других.

Поводом Дана европске сарадње, Канцеларија за европске интеграције, покренула је у августу кампању „Уметност улице без граница“, у оквиру које је расписала два конкурса – за израду графита и за најбољу фотографију уличне уметности. Победнице ових конкурса су Јана Даниловић ( за најбоље идејно решење графита) и Катарина Милошевић (за најбољу фотографију уличне уметности).

У новој финансијској перспективи 2014 – 2020. Србија спроводи шест програма прекограничне сарадње - са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином и Хрватском и два транснационална програма - „Дунав“ и „Јадранско –јонски“. Ови програми су код нас финансирани кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) Европске уније. ИПА пружа финансијску и техничку помоћ реформама у земљама кандидатима за чланство у ЕУ. За период 2014-2020. из ИПА средстава предвиђен је буџет од 4,84 милијарде евра, за 12 програма прекограничне сарадње. Од 2004. године до данас, у Србији је средствима ЕУ, финасијски подржано преко 800 пројеката, при чему се тренутно спроводи осам Програма прекограничне и транснационалне сарадње.

Прилог Канцеларије за европске интеграције о Дану евроске сарадње, можете да погледате oвде.