ЕК усвојен је Програм транснационалне дунавске сарадње

17. септембар 2015. |

Европска комисија усвојила је 16. септембра Програм транснационалне дунавске сарадње за период од 2014. до 2020. вредан 222 милиона евра.

Програм је усредсређен на подстицање иновација и предузетништва, очување животне средине и културних добара, унапређење повезаности и смањење емисије штетних гасова у региону Дунава, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Комисије.

Циљ програма је да пружи подршку пројектима прекограничне сарадње у складу са приоритетима стратегије Европске уније за дунавски регион у девет земаља чланица ЕУ (Аустрији, Бугарској, Хрватској, Чешкој, Мађарској, Немачкој, Румунији, Словачкој и Словенији) и три земље које нису у Унији (Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора), наводи Комисија.

Европски фонд за регионални развој ће обезбедити 202 милиона евра, а осталих 19,8 милиона доћи ће кроз инструменте помоћи земљама кандидатима за чланство у ЕУ.

За више информација посетите званичну веб презентацију Програма транснационалне дунавске сарадње: http://www.interreg-danube.eu