Отварање Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 и расписивање првог позива за достављање пројектних предлога

14. септембар 2015. |

Конференција поводом отварања ИНТЕРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија за период 2014-2020 и расписивања првог позива за достављање пројектних предлога биће одржана 15. септембра у Темишвару. Овом догађају присуствоваће потенцијални учесници на конкурсу и представници релевантних програмских тела, укључујући Канцеларију за европске интеграције.

Програм који је одобрен од стране Европске комисије 6. авуста 2015. године, подржаће пројектне предлоге у оквиру 4 приоритетне области:

1. Промоција запошљавања и услуга за јачање инклузивног раста;

2. Заштита животне средине и управљање ризиком;

3. Одржива мобилност и приступачност;

4. Атрактивност усмерена на одрживи туризам.

Програмом су у Републици Србији обухваћени Севернобанатски, Средњобанатски, Јужнобанатски, Браничевски, Борски и Подунавски округ. Прихватљива територијау Румунији обухвата округе Тимиш, Караш-Северин и Мехединци.

Укупан седмогодишњи буџет Програма износи преко 88 милиона евра, од чега су близу 75 милиона евра бесповратна средства Европске уније. У оквиру првог позива за достављање пројектних предлога, на располагању ће бити 50 милиона евра ЕУ средстава, од којих ће 22 милиона бити намењено стратешким пројектима. Позив се затвара 15. јануара 2016. године (односно 15. марта 2016. године када је реч о стратешким пројектима).

Више информација о Програму као и Водич за потенцијалне кориснике и пратећа документација могу се наћи на сајту Програма www.romania-serbia.net .