Усвојен Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија за период 2014 - 2020

26. август 2015. |

Европска комисија одобрила је Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија, за период 2014-2020, у укупној вредности од преко 40 милиона евра, од чега више од 34 милиона евра долази из ИПА фондова и Европског фонда за регионални развој.

Програм обухвата територију пет округа у Србији: Северно-бачки, Западно-бачки, Јужно-бачки, Сремски и Мачвански округ, и четири жупаније у Хрватској: Осјечко-барањску, Вуковарско-сријемску, Бродско-посавску и Пожешко-славонску.

Средства су намењена обема државама како би заједнички радиле на подизању квалитета јавних социјалних и здравствених услуга, на повећаном коришћењу одрживих ресурса и прекограничном праћењу еколошких ризика. Такође, расподељени новац биће искоришћен и на унапређење капацитета и сарадње двеју држава у оквиру туристичке делатности, као и за побољшање регионалне конкурентности кроз јачање веза између предузећа и истраживачких институција.

Управљачко тело програма је Агенција за регионални развој Републике Хрватске, а Национално тело програма је Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије. Седиште Заједничког секретаријата програма је у Загребу, са локалном канцеларијом у Сремској Митровици.

Опширније о новоусвојеном Интерег ИПА Програму прекограничне сарадње Хрватска – Србија за период 2014-2020 можете да прочитате на сајту Европске комисије.