Велика Британија подржава европске планове СЦГ

15. јун 2005. |

Београд/Лондон 15. јун 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус изјавио је синоћ, по завршетку дводневне посете Лондону, да Велика Британија подржава планове Србије и Црне Горе о европским интеграцијама и чланству у Европској унији.

Лабус је на конференцији за новинаре у Амбасади СЦГ у Лондону рекао да су власти у Београду спремне за преговоре о даљем процесу европске интеграције и Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ, који би требало да почну у октобру.


Такву позицију Београда неће променити ни могуће кашњење тих преговора за највише месец дана, оценио је потпредседник Владе.


Он је јуче, у политичком делу посете Лондону, разговарао са потпредседником Владе Велике Британије Џоном Прескотом и министром за европска питања Дагласом Александером.


Том приликом, потврђена је подршка Велике Британије европским амбицијама СЦГ, наводи се у саопштењу из кабинета министра Александера.


Званични Лондон нада се да ће разговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању почети у другом делу ове године када Британија председава ЕУ, наводи се у тексту, уз напомену да много тога зависи од пуне сарадње Београда са Хашким трибуналом.


Такође, у саопштењу је указано на то предстојећа годишњица масакра у Сребреници подсећа на ужасе прошлости, али осветљава и напредак који су последњих година оствариле земље региона и СЦГ.


Време је да све земље региона подвуку црту испод прошлости и окрену се будућности, истакао је Александер и додао да је један од кључних корака у томе хапшење хашких оптуженика, пре свега Радована Караџића, Ратка Младића и Анте Готовине.


Лабус је на конференцији за штампу истакао да је Влада у Београду апсолутно одлучна да испуни све обавезе према Трибуналу, уз напомену да то више није политичко, него само техничко питање.


Говорећи о делу посете који се односио на економске односе Србије и Велике Британије, Лабус је нагласио да су британске компаније и банке заинтересоване за инвестиције у инфраструктуру, као што су путеви и водоводни системи, затим у телекомуникациону мрежу, енергетски систем и планирани нафтовод од Румуније преко Панчева до Ријеке.


Србији је потребно веће присуство британских компанија, поручио је он