Наставак програма прегораничне сарадње Румунија - Србија

14. август 2015. |

Девети састанак Заједничког надзорног одбора ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Република Србија (ЗНО 2007-2013) и први састанак Заједничког надзорног одбора Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија – Република Србија (ЗНО 2014-2020), одржани су 13. и 14. августа, у Бору. Чланови Заједничког надзорног одбора су представници регионалног и централног нивоа власти, као и представници цивилног друштва из обе државе учеснице.

На овим састанцима одобрени су документи потребни за примену програма, укључујући и Водич за кандидате за први позив за подношење предлога пројекта (и за стратешке пројекте).

Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија – Република Србија одобрила је Европска комисија 6. августа 2015. године, а први позив за пројекте биће објављен 15. септембра и имаће буџет од 50 милиона евра, од којих је 22 милиона намењено стратешким пројектима. Рок за достављање пројеката биће 15. јануар 2016, а за стратешке пројекте 15. март наредне године.

Водич за кандидате за подношење пројеката доступан је на сајту програма, а у наредном периоду ће бити организоване радионице намењене повезивању потенцијалних пројектних партнера са обе стране границе.

Програм наставља финансирање прекограничне сарадње румунско - српске граничне области кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА II), уз подршку Европске уније и влада двеју држава.

Потенцијални корисници, као и сви заинтересовани за румунско-српску прекограничну сарадњу у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија - Србија могу добити више информација на интернет страницама: www.brct-timisoara.ro i www.romania-serbia.net.