Влада формирала ужи тим за преговоре са ЕУ

13. август 2015. |

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Влада данас формирала ужи тим за преговоре са ЕУ, чиме је комплетирана преговарачка структура.

Јоксимовић је у изјави за агенцију Танјуг истакла да Србија на тај начин шаље поруку Унији да је урадила све што је била њена обавеза као кандидата, и да ће спремно дочекати отварање првих поглавља до краја године.

Ужи преговарачки тим ће, како је навела, учествовати у креирању преговарачке позиције и извештавати Владу о процесу преговора са ЕУ и са међувладиних конференција по појединим поглављима.

Према њеним речима, тим чине 24 члана који долазе из државне администрације, академске заједнице и невладиног сектора.

Она је прецизрала да су у ужем преговарачком тиму, по функцији, државни секретари министарстава финансија и спољних послова, шеф Мисије Србије у Бриселу, директор Канцеларије за европске интеграције и представник члана Владе задуженог за европске интеграције, у овом случају представник Кабинета министра без портфеља.

Остатак тима од 19 људи чине стручњаци из државне администрације и министарстава који су већ учествовали у процесу скрининга, представници академске заједнице, Националног конвента и невладиног сектора, објаснила је Јоксимовић.

Влада се, како је указала, руководила идејом да у тиму буду они који су већ били укључени у преговоре током процеса скрининга.

Она је оценила да је формиран добар и разнолик тим у којем су људи који добро познају области којима се баве, и додала да, с обзиром на то да ће процес преговора трајати и наредних година, увек постоји могућност да у тиму дође до одређених промена.

Комплетан преговарачки тим јавности ће, у присуству премијера Александра Вучића, бити представљен крајем августа или почетком септембра, најавила је Јоксимовић.

Према њеној оцени, преговарачки тим пружиће значајан допринос целокупном процесу преговора када дође до отварања поглавља, посебно у тражењу најбољих рокова и модела које Србија, као земља кандидат, може да усвоји.