Одобрен Програм Румунија – Србија вредан 88,12 милиона евра

07. август 2015. |

Европска комисија одобрила је јуче Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија – Србија, за период 2014-2020, у укупној вредности од 88,12 милиона евра, од чега су 74,9 милиона из ИПА фондова. Средства су намењена обема државама како би заједнички радиле на промовисању запошљавања и јачању основних услуга за инклузивни раст, унапређењу заштите животне средине и управљања ризицима, повећању мобилности, повећању атрактивности туристичких дестинација и развоју одрживог туризма.
Програм обухвата територију три жупаније у Румунији: Тимиш, Караш-северин и Мехединци, као и шест округа у Србији: Севернобанатски, Јужнобанатски, Средњебанатски, Подунавски, Браничевски и Борски управни округ.

Први састанак Заједничког надзорног одбора /ЗНО/ који чине представници централних и локалних администрација Румуније и Србије, као и представници цивилног друштва, који делују у прекограничном подручју заказан је за средину августа 2015. године. Том приликом биће усвојена неопходна документа за спровођење Програма, као што су: пакет за пријављивање предлога пројеката, правилник рада ЗНО, опис система управљања и контроле, комуникациона стратегија и стратегија спровођења техничке помоћи.
Корисници овог Програма су правна, непрофитна лица, основана на прекограничној територији између Румуније и Србије (локалне / регионалне / националне институције или њихове подружнице; националне и регионалне агенције; управе заштићених области; културне институције; невладине организације; образовне институције и библиотеке; удружења свих наведених институција итд).

Управљачко тело Програма је Министарство регионалног развоја и јавне администрације Румуније, а Надзорно тело Програма је Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије. Седиште Заједничког техничког секретаријата Програма налази се у Темишвару, са локалном канцеларијом у Вршцу.

Инструмент за претприступну помоћ пружа финансијску и техничку помоћ реформама у земљама кандидатима за чланство у ЕУ. За период 2014 – 2020 из средства ИПА предвиђен је буџет од 4.84 милијарде евра за 12 програма прекограничне сарадње између региона, територија, друштвених и економских партнера.