Лаловић разговарао са новинарима у "Паласу"

10. јун 2005. |

БЕОГРАД, 10. јуна 2005. - Министар за рад, запошљавање И социјалну политику Србије Слободан Лаловић изјавио је да би хитно требало изменити пословник о раду Скупштине како би се спречила опструкција и бесмислено одуговлачење усвајања закона, преноси агенција Бета.

Садашњим темпом рада парламента низ закона неће бити усвојен ни до 2050. године, оценио је он је, на скупу представника Владе и новинара у организацији Канцеларија за придруживање Србије Европској унији и немачке фондације `Конрад Аденауер`.

Лаловић је рекао да је један од закона који је припремило његово Министарство, а који би требало усвојити ове године - закон о штрајку.

Тим законом предвиђено је смањење броја делатности које имају посебан режим у вођења штрајка, односно, где је отежано вођење штрајка, са садашњих десетак на три до четири.

Према његовим речима, тренутно се ради на одређивању и ко и како ће утврђивати минимум процеса рада, као и поступак отпуштања радника у време штрајка.

Говорећи о запошљавању Лаловић је навео како очекује да се ребалансом буџета издвоје додатна средства за давање повољнијих кредита, од 5.000 до 20.000 евра, послодавцима који ће се обавезати да запосле пет и више људи, а у склопу мера активног запошљавања.

Он је оценио да је давање новца провереним послодавцима, који су се доказали у послу, боље од издвајања од 70.000 до 140.000 динара незапосленима за самозапошљавање, што, како је казао, неће дати никакав ефекат у смањењу стопе незапослености.

Лаловић је истакао да је то `промашена идеја`, којом може само да се `умири савест`.

Како је казао Лаловић, да би мере активног запошљавања биле још боље уколико би успео да убеди остале чланове владе да све послодавце који буду запошљавали нове раднике, ослободе плаћања доприноса на једну до две године.