Oдржан састанак Савета координационог тела Владе за процес приступања Европској унији

10. јул 2015. |

На састанку Савета Координационог тела Владе за процес приступања Европској унији, одржаном данас у Београду, разговарало се о актуелном стању преговора о чланству са Унијом, спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), као и о статусу програмирања и спровођења ИПА. Посебно је било речи о координацији комуникационих активности током приступања, али и о реформи државне управе у процесу европских интеграција, уважавајући изазове актуелне фискалне консолидације.

Састанком је председавала министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је нагласила да је питање времена када ће бити отворена прва преговарачка поглавља. Она је истакла да ЕУ и државе чланице одају признање Србији за до сада обављени посао у процесу европских интеграција и на пољу спровођења реформи, посебно оних економски. „И председник Европске комисије Жан-Клод Јункер и канцелар СР Немачке Ангела Меркел потврдили су да Србија има њихову подршку да настави пут изградње европске перспективе државе. Јункер и Меркел су оценили да Србија добро ради и да се Влада на озбиљан начин бави и реформском агендом и европским интеграцијама. Србија је препозната као озбиљан кандидат за чланство а посвећеност Владе напретку државе и сарадње у региону сврстало је Србију у ред одговорних и реформски орјентисаних кандидата“, истакла је Јоксимовић извештавајући чланове Савета о резултатима посете Меркелове и састанку са председником ЕК. Она је додала да су, након успешно спроведеног процеса скрининга, у овом тренутку напори усмерени ка испуњавању мерила за отварање преговарачких поглавља 23 и 24 као и напретку у дијалогу Београда и Приштине.

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић обавестила је Савет о припремама за наредну фазу преговарачког процеса, након завршеног процеса скрининга. Нагласила је да Србија прати темпо усвајања извештаја са скрининга за један број поглавља, те да је започео рад на преговарачким позицијама, али и на обавезама за испуњавање мерила за њихово отварање, где та мерила постоје. Такође, обавестила је и да се овог месеца очекује завршетак и представљање акционих планова за поглавља 23 и 24, како би после летње паузе могла да започне процедура за њихово потврђивање у ЕУ.

На састанку Савета разговарало се и о најважнијим питањима у вези са предстојећом, редовном ревизијом Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ. Закључено је да је након завршеног процеса скрининга, у фази припреме акционих планова за испуњавање мерила за отварање преговора у појединим поглављима и припрема преговарачких позиција, целисходно да кроз предстојећу ревизију буде сачињен и Национални програм који ће садржати прецизне планове за усаглашавање законодавног оквира са правним тековинама ЕУ и испуњавање услова за његово спровођење и примену. Планирано је да примена оваквог, ревидираног НПАА отпочне 1. јануара 2016. године и обухвати период од три године, закључно са 31. децембром 2018. године. Реализација НПАА ће, у односима са ЕУ, у наредном периоду представљати један од кључних фактора за праћење напретка Републике Србије у процесу приступања.

Савет је, такође, закључио да је неопходно да приоритети за финансирање из ИПА 2016 буду усклађени са самим процесом преговора, пре свега са препорукама са скрининга и са најважнијим активностима у акционим плановима за отварање појединачних поглавља. Наглашено је и да државне институције треба да благовремено планирају капацитете неопходне за ефикасно спровођењепројеката финансираних из ИПА средстава.

Имајући у виду да је један од задатака Савета и да усмери комуникационе активности како би грађанима Србије био приближен процес европских интеграција, а на основу закључка са претходног састанка Савета, израђен је Први нацрт акционог плана за спровођење Стратегије комуникације Владе Републике Србије о ИПА. Овај нацрт предвиђа активности, у периоду од септембра 2015. до краја 2016. године, које ће допринети бољој информисаности грађана о развојној помоћи из Европске уније, пре свега о ИПА фондовима. Предвиђено је да овај план буде припремљен након свеобухватних консултација са представницима надлежних министарставa и Делегацијом Европске уније у Србији.