Отворен сајам пројеката у Нишу

25. мај 2015. |

Сајам пројеката које финансира Европска унија – „ЕУ и Србија на делу“ одржан је у петак, 22. маја у нишкој Галерији „Србија“, у организацији Делегације Европске уније у Србији, у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије и Информационим центром ЕУ.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт истакао је на отварању да је „Европска унија у протеклих 13 година путем различитих пројеката дала Србији више од три милијарде евра бесповратне помоћи. Пројекти су реализовани у најразличитијим областима, а заједничко свима је да су донели конкретну добит грађанима Србије".

Он је нагласио да ће Европска унија наставити да подржава Србију на путу ка чланству у ЕУ и да ће остати највећи донатор Србије.

„Србији је на располагању око 200 милиона евра сваке године. Овај новац наредне године биће првенствено усмерен ка енергетици, инфраструктури, развоју малог и средњег бизниса и унапређење рада јавне управе", казао је Девенпорт.

У простору Галерије “Србија” представљени су различити сектори које је ЕУ финансирала у Србији – здравство, образовање, социјална заштита, култура, медији и цивилно друштво, локални развој, иновације и конкурентност, као и Програми прекограничне сарадње.

Отварању Сајма ЕУ пројеката присуствовали су и представници локалне самоуправе, Европске инвестиционе банке (ЕИБ), Канцеларије за европске интеграције и многобројни корисници пројеката.