Канцеларија прославила Дан Европе у Обреновцу

11. мај 2015. |

Канцеларија за европске интеграције у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији и ЕУ инфо центром прославили су ове године Дан Европе у Обреновцу, граду који су прошле године погодиле катастрофалне поплаве и чију је обнову Европска унија значајно помогла.

Након што су првог дана прославе, 8. маја у Обреновцу свечано отворене игре ученика основних школа које је после поплава обновила Европска унија, на сам Дан Европе 9. маја, централна манифестација одржана је на Тргу Зорана Ђинђића.

У публици су били и шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Грађанима је представљен Колаж кореографских минијатура у извођењу балетског студија Идеа”, представа за децу Авантуре мачка Џоа, у извођењу београдског „Пан театра“ , радионица за децу, као и представа „Зеко зеко“ у извођењу Школе глуме ЦОТК ТЕНТ.Уследио је одлично прихваћен концерт студената музичке академије у организацији Гитар Арт Фест-а.

Током целог дана на Тргу Зорана Ђинђића грађани су на штандовима Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и ЕУ инфо центра имали прилику да се информишу о текућем процесу европских интеграција Србије, као и о политикама саме Европске уније.

Дан Европе завршен је рок концертом обреновачких бендова Џепови” и Инкомплит”, као и београдске групе Севдах Бејби Лајв”.

Дан Европе - 9. мај, прославља се у знак сећања на 1950. годину када је на предлог тадашњег министра спољних послова Француске Роберта Шумана успостављена наднационална организација за управљање индустријом угља и челика, претеча модерне Европске уније.