ЕК заинтересована да подржи инфраструктурне пројекте

07. мај 2015. |

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да је ЕК заинтересована да финансијски подржи изградњу железничке пруге Ниш - Брестовац на Коридору 10 као и изградњу интермодалног терминала у Београду, али и за друге средњорочне инвестиције, попут гасовода између Бугарске и Србије.

Хан је на састанку Националног одбора за инвестиције у Београду рекао да је Европска комисија већ истражила начине за пружање подршке одређеном броју пројеката средствима ЕУ, али да жели да буде сигурна да су, пре пружања подршке приоритетним инвестицијама, проблеми експропријације решени или у одмаклој фази.

Желимо да подржимо зреле пројекте. Наравно, желимо да подржимо пројекте који имају велику стратешку вредност за земљу, али и за регион”, рекао је Хан.

Навео је да ће Србија, што се ЕУ тиче, добити максималну подршку како би остварила своје циљеве који се односе на развој боље инфраструктуре и додао да ће сви финансијски инструменти који су Комисији на располагању бити мобилисани како би се обезбедило благовремено спровођење оних инвестиционих пројеката који су део проширења централне саобраћајне мреже.

Биће финансирани, како је рекао, и други приоритетни сектори који су обухваћени јединственим извором финансирања у области енергетике, животне средине и пословне инфраструктуре.

Инфраструктурни пројекти у саобраћају, енергетици и информационој технологији су неопходни како би економија државе постала конкурентна и развијена, напоменуо је Хан приметивши да је Национални одбор за инвестиције кључан за одређивање приоритетних инвестиционих пројеката, те да и земље региона треба да следе пример Србије и установе тело које ће радити на сличан начин.

Национални одбор за инвестиције ће морати да изгради снажан национални консензус. Приоритети јединственог извора финансирања ће морати да уживају конкретну подршку надлежних министарстава, нагласио је европски комесар.

Констатујући да је добро развијена и међусобно повезана саобраћајна и енергетска инфраструктура покретач привредног раста и отварања радних места као и привлачења нових инвестиција, Хан је истакао да повезаност захтева правилно одређивање приоритета.

Како је рекао, јавних средстава нема довољно и сви заједно имамо исту потребу да извучемо максималну вредност из сваког евра који потрошимо.

У том смислу, а да би се важне инвестиције спровеле и донеле реалне предности што пре, Хан сматра да је неопходно да се приоритети пажљиво одреде и истраже могући начини финансирања, што, пртема његовим речима укључује и приватни капитал.

„Ваш успех је и успех Европе. Ви сте део Европе, а надам се да ћете ускоро бити и део ЕУ", поручио је Хан.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да су правовремено планирање и припрема кључни за реализацију најважнијих инфраструктурних пројеката, а да формирање Националног одбора за инвестиције представља један од корака које је Влада учинила у том правцу.

Јоксимовићева је рекла да то тело ради на остваривању договора постигнутих прошле године у Берлину, кад је разговарано о томе да све земље Западног Балкана раде заједно на развоју инфраструктурних пројеката, посебно у области саобраћајних и енергетских мрежа.

Она је нагласила да су у току процеси који требало да доведу до тога да цео регион Западног Балкана буде ближи чланству у Европској унији.

Тај процес је конкретизован бројним састанцима у Београду, Приштини и Бриселу и једна добра идеја није остала на нивоу идеје већ се чине конкретни кораци, а постоји и подршка из ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

Навела је и да је потребан договор око планирања и реализације стратешки важних инфраструктурних пројеката за Србију, али и договор у области развоја регионалне инфраструкуре и европске транспортне мреже.

Како је објаснила, важно је да цела Влада и ресорни министри постигну консензус о најважнијим пројектима, али и да имају политичку подршку.

Ова Влада има срећу да има премијера који је лично заинтересован за инвестиције и праћење њихове реализаиције", рекла је Јоксимовићева.

Национални одбор, иначе, има задатак да усмерава и припрема спровођење инвестиционих пројеката из области инфраструктуре, планира инвестиције и обезбеђује усклађеност извора финансирања.

Чланови су министри задужени за послове рударства и енергетике, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, пољопривреде, привреде и државне управе, а копредседавају министри задужени за европске интеграције и финансије.