У Народној библиотеци одржан скуп „Књиге и култура као капија ка ЕУ“

07. април 2015. |

Грађани Србије не треба да страхују да ће, ступањем у чланство ЕУ, изгубити национални и културни идентитет јер је очување културног идентитета један од кључних принципа ЕУ, рекла је данас в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, Ксенија Миленковић.

„Код грађана постоји страх да ће због чланства изгубити или да ће окрњити наш национални и културни идентитет. Дешава се управо супротно: ЕУ чува и негује културну разноликост на којој и почива цео концепт (ЕУ)”, рекла је она на скупу  „Књиге и култура као капија према ЕУ".

Ксенија Миленковић је рекла да ће српски језик и ћирилица постати званични језик и писмо у ЕУ ступањем Србије у чланство, и подсетила да ЕУ чини 28 земаља које имају веома различито културно наследје и традицију.
Навела је да је Канцеларија за европске интеграције почетком априла приступила Меморандуму о разумевању склопљеном јула прошле године измедју Народне бибиотеке Србије, Министарства културе и информисања и Делегације ЕУ у Србији.

Као разлоге за приступање, поред подршке сарадњи предвиђеној тим  документом, навела је „разбијање страха“ грађана од губитка националног идентитета и њихово боље информисање о ЕУ и интеграцијама.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је рекао на скупу у Народној библиотеци Србије да је придруживање ЕУ друштвени пројекат у којем посебну улогу имају библиотеке, пре свега ширењем порука и информација о ЕУ у све делове земље.

„ Придруживање ЕУ је друштвени пројекат и припада грађанима. Важно је да се цивилно друштво, студенти, академска заједница и библиотеке осећају као део тог пројекта” рекао је Девенпорт и додао да је све веће интересовање за теме о ЕУ.

В.д. помоћника министра за културу и информисање, Асја Драча Мунтеан је истакла да је културна политика ЕУ смишљена  тако да очува културну разноликост и дијалог, што се подржава кроз разне програме.

Она је подсетила да је Србија прва земља која је у јуну 2014. склопила са Европском комисијом споразум о учешћу у програму Креативна Европе, намењеном култури и медијима у оквиру буџетског циклуса ЕУ 2014-2020.