Нова правила за Заједничку пољопривредну политику

07. јун 2005. |

Београд, 7. јун 2005 - Савет за пољопривреду постигao je политички договор о уредби којом ће се од 2007. драстично променити начин финансирања Заједничке пољопривредне политике - ЗПП (Common Agricultural Policy– CAP). Новом уредбом постојећа правила ће се објединити у јединственој уредби, чиме би требало да се поједностави финансирање ЗПП и ојача буџетска дисциплина. Стварају се два нова фонда у којима се, где год је могуће, примењују једнака правила: Европски пољопривредни гаранцијски фонд (European Agricultural Guarantee Fund- EAGF) и Европски пољопривредни фонд за рурални развој (European Agricultural Fund for Rural Development- EAFRD).



Тиме се настоји да се унапреди и ојача управљање и контрола над коришћењем средстава намењених спровођењу ЗПП. Увођење јединственог система финансирања за оба фонда темељи се на позитивним искуствима гаранцијског дела фонда ЕАГФ. Користиће се услуге акредитиованих институција (агенције за плаћање, тела за координацију).



Кључна одредба нове уредбе је јединствена стопа повраћаја у случају неправилности, чиме се финансијска одговорност дели између држава чланица и Комисије. Поједностављују се и програми за рурални развој, а спроводиће се у склопу фонда ЕАФРД у којем ће да се за различите програме примењује јединствени систем програмирања, управљања и контроле.



Уредба је предложена за финансијски оквир 2007. – 2013, а требало би да почне да се примењује од 1. јануара 2007, али примјна није нужно ограничена на раздобље до 2013.

Више о томе:

Европска комисија: Генерали директорат за штампу и информисање RAPID:CAP financing simplified and made more efficient, IP/05/633, 31. 5. 2005