Други састанак Одбора за стабилизацију и придруживање

26. фебруар 2015. |

Српски извоз у Европску унију порастао је за више од 70 процената, у периоду од 2010. до 2014. године, од када је применом Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) као и претходним Привременим споразумом о трговини, либерализована трговина између наше земље и Европске уније, закључено је на данашњем састанку Одбора за стабилизацију и придруживање у заједничком саопштењу.

В.д. директор Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић и Жан-Ерик Паке, директор Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу, председавали су састанку на којем је, између осталог, размотрен и напредак Србије у спровођењу политичких и економских критеријума, затим реформе у области владавине права и правосуђа, као и спровођење ССП. Такође, Одбор је изразио и очекивање да ће недавно закључени аранжман са ММФ-ом допринети напретку привредних реформи.

На Одбору је наглашено и да ће ЕУ наставити да подржава Србију у процесу приступања, уз истицање да је од 2007. године из фондова Уније већ одобрено близу 1,7 милијарди евра као подршка унапређењу свих сегмената нашег друштва. Посебно је било речи о санирању последица прошлогодишњих поплава за које је ЕУ већ доделила 102 милиона евра донација за обнову подручја широм Србије. Додатних 60 милиона евра биће одобрено у наредним месецима из Фонда солидарности Европске уније.

Истакнуто је да је од 2000. године, ЕУ, заједно са својим државама чланицама, убедљиво највећи донатор нашој земљи са 75 одсто од укупне бесповратне помоћи коју је Србија примила у том периоду.


Одбор за стабилизацију и придруживање у којем се налазе представници Владе Србије, са једне стране, и представници Европске комисије и држава чланица Европске уније, са друге стране, има важну улогу у обезбеђивању континуитета Процеса стабилизације и придруживања, у правилном спровођењу обавеза које предвиђа ССП, док истовремено представља и значајан форум за оцењивање општег напретка Србије у процесу приступања Европској унији.